Emilia Lajunen Bike Tour – emilialajunen.fi

Emilian pääsivu on nyt emilialajunen.fi. Tämä sivu säilyy tallentamassa meille aivan erityisen kiertueen muistoja, ja ties vaikka sivu taas herää eloon, jos perheyksikkömme pääsee taas liikahtamaan uudelle pyöräkiertueelle.

 


Emilia Lajunen Bike Tour on hiilidioksidipäästötön kansanmusiikkikiertue polkupyöräilemällä läpi Suomen kesän 2015. Kiertueen tarkoitus on toisaalta palata kansanmusiikin juurille, toisaalta pelastaa maailma keikkamatka kerrallaan.

Helsinkiläinen ammattikansanmuusikko unohtaa helposti, että ennen pelimannit kulkivat omin voimin, hitaasti, ihmisiä kohdaten, soittaen yösijansa eteen. Liikkumisen hitaus luo liikkumiselle merkitystä. Siksi kiertue ei rajoitu festivaaleihin – musiikki soi leirintäalueilla, toreilla, taukopaikoilla, kaikkialla missä kulkija kohtaa ihmisiä. Jos reitti kulkee läheltä, kannattaa pyytää soittamaan vaikka häät.

Polkupyörillä kulkee kaikki mitä tarvitaan: viulu, avainviulu, vaatteet, teltta, keittovarusteet, varaosat… Sellainen on mahdollista, tarvitaan vain pyörä. Ilmastonmuutos vai asennemuutos?

Kansanmuusikko Emilia Lajusen kanssa ajaa musiikkitoimittaja Kare Eskola.

Kiertuetta tukevat Koneen säätiö ja Pelago Bicycles.

7 comments

  1. Hei Emilia!

    Viestini on tarkoitettu puolisollesi Kare Eskolalle, jonka välilevyjä tänään kuuntelin. Hänen yhteystietojaan en löytänyt, joten uskaltaudun vaivaamaan sinua: välittäisitkö viestini Karelle?

    Tänään 20.11. Välilevyjä kuunnellessani odotin, että Kare olisi ottanut puheeksi vaikkapa Beethovenin myöhäisten jousikvartettojen esittämisen kamariorkesteriversiona. Tähän, minusta pyhäinhäväistykseen verrattavaan tekoon, on toistuvasti syyllistynyt mm. juuri Suomessa vieraillut Australian kamarioirkesteri. Minut yllättäen myös arvostetun Juha Kankaan johtama Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri Helsingissä tänä syksynä vieraillessaan hairahtui moiseen.

    Ymmärrän ja hyväksyn ohjelmassa käsitellyn Brahmsin pianokvarteton sovituksen; Schönbergin sovitus on omanlaatuinen ja avaa uuden näkökulman. Mutta jousikartetto kamariorkesterin soittamana ei tuo mitään lisäarvoa alkuperäiseen, vaan ainoastaan tärvelee sen herkkyyden ja hienoimmat finessit. Kotistereoistani kuultuna AKO:n esittämä Beethovenin Suuri fuuga oli kamala! Osaltaan tähän vaikuttaa se, että puhtaus suurella joukolla ei voi olla samantasoinen kuin neljän soittajan yhtyeellä.

    Sibeliuksen Andante festivoa aikanaan Jyväskylän Norssin jousiyhtyeessä olen lukuisia kertoja esittänyt. Tempera-kvartetin esittänä sen sointikuva oli virkistävä. Olisi ollut mielenkiintoista kuulla Kare Eskolan mielipide jousiorkesterin esittämästä Scubertin Tyttö ja kuolema-kvartetosta tai Beethovenin cis-molli-jousikvartetosta op. 131. Riittäisiköhän tässä aihetta toiseen Välilevyyn?

    Tykkää

Kommentoi: