Emilia Lajunen

emilia_hires3”Soittaa kuin kylällinen riivattuja pelimanneja”, kirjoitti Helsingin Sanomat Emilia Lajusesta.

Lajunen (s. 1979, Suolahti) on ammattikansanmuusikko, joka tunnetaan syvästä perinteentuntemuksesta, omaäänisestä sovitustyylistä ja intensiivistä läsnäolosta lavalla. Hän valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2007 ja toimii siellä viulunsoiton vastuuopettajana. Viulun lisäksi Lajunen soittaa avainviulua ja laulaa. Hänen ohjelmistossaan yhdistyvät suomalainen ja pohjoismainen pelimanniperinne, arkaaiset kantele- ja jouhikkosävelmät, arkkiveisut ja balladit.

Soolona ja yhtyeidensä kanssa Lajunen on mm. kahdesti voittanut arvostetun Konsta Jylhä -kilpailun, saanut Etno-Emman, ollut Teosto-palkinto-ehdokkaana ja menestynyt NORD08-kilpailussa. Lajusen soololevy Turkoosi polkupyörä (Texicalli, 2012) sai erinomaiset arvostelut sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Lajunen soittaa mm. yhtyeissä Suo, Juuri & Juuri, Duo Emilia Lajunen & Suvi Oskala ja Kiikka-Iisakki. Tärkeitä projekteja ovat olleet myös avainviulu-urku-duo Ville Urposen kanssa sekä perehtyminen Pilli-Hermannin eli Herman Saxbergin tuotantoon. Keskisuomalainen klarinettipelimanni ja viisunikkari Pilli-Hermanni oli Lajusen isoisän isoisä.


OLYMPUS DIGITAL CAMERAPolkupyöräilijänä Emilia Lajunen on ajanut kotioveltaan Kroatiaan, 400 kilometriä vuorokaudessa ja joka päivä töihin. Lajunen on tarunhohtoisen mutta epävirallisen VPCX-cupin moninkertainen voittaja. Virallisempaa menestystä on tullut mm. Jyväskylän Tähtisadeajoista.

Lajusen harrastus alkoi vuonna 2008 turkoosilla polkupyörällä, jonka kiinteävälitteiselle eleganssille hän sittemmin sävelsi polskan ja omisti levyn. Nykyään Lajusella on kauniita teräksisiä polkupyöriä kaikkiin tarpeisiin, ja hän säilyttää niitä keittiössä. Kesällä 2015 Emilia Lajusta sponsoroi Pelago Bicycles.

Kommentoi:

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s