Kuinka päästötön on päästötön?

CO2-free. Hiilidioksidipäästötön. Taikasana jolla Emilia Lajunen Bike Tour on mahdollinen. Mutta mitä se tarkoittaa?

Yritämme olla realistisia. Vaikka liikumme ympäri Suomen omin voimin, tämä kiertue ei ole hiilidioksidipäästötön, ei edes CO2-optimoitu. Katsotaanpa:

Kun ajamme 2000 km pyörillä emmekä autolla, säästämme 360 kg hiilidioksidia.

Voisimme pariskuntana säästää tuplaten saman määrän, jos korvaisimme syömämme naudanlihan kasviksilla vuodeksi. Täytyy harkinta.

Säästäisimme kolminkertaisesti saman määrän, jos korvaisimme häämatkamme Toscana-lennot junalomalla Pietariin. Voi sentään.

Jos asuisimme keskimääräisessä suomalaisessa asuinhuoneistossa, voisimme säästää nelinkertaisesti saman määrän vuodessa parantamalla huoneiston energialuokitusta pykälällä.

Lähde.

Tiedämme että pyörät, vaatteet ja ruoka eivät synny tyhjästä, ja että kiertueen takia WordPress ja Google joutuvat pyörittämään palvelinsalejaan ja Apple tehtaitaan. Tiedämme myös että omista kulutusratkaisuistamme riippumatta kaikki synnyttämämme liikevaihto pyörittää yhteiskuntaa, jonka ympäristöpolitiikka ei ole kestävällä pohjalla.

Ahdistavaa? Tavallaan.

Ja kuitenkin haluamme ajaa pyörällä emmekä autolla, ja kuitenkin pidämme sitä ympäristötekona, jopa esimerkkinä ja rohkaisuna muille. Emme lannistu vaikka ilmastonmuutos kokonaisuutena on vaikea ongelma. Riemuitsemme siitä, että pystymme ratkaisemaan siitä yhden osan, ihan itse.

Lisäksi yksi tietoinen ratkaisu kasvattaa tietoisuutta muista mahdollisista ratkaisuista.

Kare ja Emilia

IMG_4233

Ekologista pyöräilyä Teneriffan ylängöllä? Niinpä.

Kommentoi:

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s